Een man die zich verdacht gedroeg bij het Europees Parlement in Brussel had een kettingzaag in zijn auto liggen. 

Ook had hij een vuurwapen in zijn voertuig, maar de politie trof geen explosieven aan. 

Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend. De opgepakte man is een 32-jarige Slovaak die verklaarde dat hij de Europese president wilde ontmoeten. 

Hij had een legeruniform aan en gedroeg zich verdacht, waarop de politie hem oppakte en zijn auto onderzocht. Zelfs de ontmijningsdienst Dovo werd ingeschakeld.

Bommeldingen

Maandagmorgen waren vier gebouwen van het EU-Parlement en ook het bezoekerscentrum van het EP, het Parlementarium, uit voorzorg korte tijd door de politie ontruimd. In de buurt van de gebouwen stond een voertuig geparkeerd van de man. 

Drie keer op één dag was er een bomalarm in de Belgische hoofdstad Brussel. Er werd op maandag ook een verdacht voertuig in de buurt van het Justitiepaleis aangetroffen. En er was daarnaast een politie-interventie bij de Amerikaanse ambassade.

Loos alarm

De laatste weken komt het in Brussel en elders in het land vaker voor dat panden worden ontruimd en wegen worden afgesloten vanwege een bommelding, een verdacht voertuig of een verdacht pakketje.

Het was steeds loos alarm. Het aantal meldingen is veel hoger dan normaal, aldus de politie. Het ging om zeker 35 incidenten.

Maandag waren er in België zeker vier bommeldingen. Een grote disco buiten Brussel werd uitgekamd na een bomalarm. 

Bij de Amerikaanse ambassade, het EP en bij het justitiepaleis stonden verdachte voertuigen en werd de omgeving enige tijd afgezet. Na onderzoek bleek het ook hier loos alarm.

In België is het terreuralarm enkele weken geleden verhoogd na een politieactie tegen een radicaalislamitische terreurcel. In mei vorig jaar was er een dodelijke aanslag op het Joods Museum in de Belgische hoofdstad