Twee Australiërs staan boven aan de Indonesische lijst van ter dood veroordeelden die worden geëxecuteerd. Dat heeft procureur-generaal Muhammad Prasetyo maandag tijdens een persconferentie in Jakarta gezegd.

De twee, Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31), zijn voor drugssmokkel veroordeeld.

Zij behoren tot acht ter dood veroordeelden van wie president Joko Widodo vorige maand het gratieverzoek heeft afgewezen.

Prasetyo zei vorige week dat de autoriteiten in Jakarta zich voor een nieuwe golf van executies opmaken. Ter dood veroordeelden hebben slechts recht op één gratieverzoek aan de president, aldus de procureur-generaal.

Heroïne

De twee Australiërs werden in 2005 op de luchthaven van Denpasar op Bali gearresteerd. Zij probeerden 8 kilo heroïne naar hun land te smokkelen. De Australische premier Tony Abbott heeft Indonesië gevraagd het doodvonnis niet te voltrekken.

De zes anderen op de lijst van ter dood veroordeelden zijn mensen uit Brazilië, Ghana, Frankrijk, Nigeria, de Filipijnen en Indonesië.

Ang Kiem Soei

Ruim twee weken geleden werd de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd. Hij kreeg in 2003 de doodstraf voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Hij werd samen met vijf anderen door een vuurpeloton gedood.

Een andere Nederlander, Siegfried Mets, is in Indonesië ter dood veroordeeld, maar hij vraagt deze maand herziening van zijn zaak aan.