Een Egyptische rechtbank heeft maandag de doodstraf die eerder werd opgelegd aan 183 aanhangers van de Moslimbroederschap bevestigd. 

Dat meldt persbureau Reuters.

De uitspraak van de rechter volgt op een voorlopig vonnis dat in december werd uitgesproken: toen werden 188 verdachten ter dood veroordeeld. Maandag werden twee van hen vrijgesproken. Eén persoon kreeg in plaats van de doodstraf een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd. Twee andere verdachten zijn inmiddels overleden. 

De veroordeelden zouden een rol hebben gespeeld bij de bestorming van een politiebureau in Kardasa in 2013, waarbij dertien agenten het leven lieten. Die bestorming volgde op de staatsgreep die een einde maakte aan het bewind van Moslimbroeder Mohammed Mursi. 

In september 2013 werden 'alle activiteiten' van de Moslimbroederschap door de Egyptische autoriteiten verboden. Onder aanvoering van president Abdel Fattah al-Sisi, verantwoordelijk voor de staatsgreep in 2013, worden leden en voormalig aanhangers van de Moslimbroederschap hard aangepakt. Duizenden Moslimbroeders zijn opgepakt en in massaprocessen veroordeeld. 

Over iedere doodstraf moet de Egyptische grootmoefti zich uitspreken.

Dossier Egypte