De Amerikaanse regering overweegt om Oekraïne toch wapens te leveren. Dat hebben hoge functionarissen bevestigd volgens The New York Times

Zo is de bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, er nu voorstander van om Oekraïne aan verdedigingswapens te helpen.

De Oekraïense strijdkrachten en pro-regeringsmilities hebben de afgelopen weken in het oosten van het land verliezen geleden. In beginsel wilde Washington geen wapens leveren, maar daar wordt door enkele Amerikaanse beleidsmakers nu anders over gedacht. 

Naast Breedlove overweegt ook veiligheidsadviseur Susan Rice haar standpunt om geen wapens te sturen te herzien, meldt The New York Times maandag. De Amerikanen denken onder meer aan antitankwapens, verkenningsdrones en voertuigen. Daarmee zou ongeveer 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) zijn gemoeid.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, wordt donderdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev verwacht. Hij staat open voor een gesprek over wapenleveranties, aldus The New York Times.

Mobilisatie

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bereiden een 'algemene mobilisatie' voor. Duizenden mannen zullen een oproep krijgen om te strijden tegen het Oekraïense regeringsleger, heeft leider Aleksandr Zachartsjenko van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk volgens het Russische persbureau RIA gezegd.

Zachartsjenko zei dat de mobilisatie binnen tien dagen wordt afgekondigd en dat 10.000 mannen zich voor de strijdkrachten van de separatisten moeten melden. Hij zei er niet bij hoe hij dat wil afdwingen.

De afgelopen weken is het geweld in het oosten van Oekraïne verhevigd. In het weekeinde kwamen daar volgens een defensiewoordvoerder in de Oekraïense hoofdstad Kiev meer dan veertig militairen van het regeringsleger om het leven.

Debaltseve

Gevechten in het oosten van het land hebben zondag aan zeker vijf Oekraïense militairen het leven gekost. Nog eens 29 soldaten raakten gewond, liet het ministerie van Defensie maandag weten. 

De gevechten concentreerden zich rond Debaltseve, een stadje dat nog in handen is van het leger maar inmiddels bijna geheel is omsingeld door de pro-Russische separatisten in het gebied.

De autoriteiten in Donetsk, waar de separatisten de dienst uitmaken, zeiden dat het leger de stad het hele weekeinde heeft bestookt met zwaar wapentuig. Daarbij zouden vijftien burgers zijn omgekomen.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne