Maandagochtend is een team van Nederlandse experts weer aan het werk bij de rampplek in Oekraïne waar vlucht MH17 vorig jaar is neergestort. 

Volgens de NOS heeft het Defensieteam een vrachtwagen volgeladen met wrakstukken van het rampvliegtuig. Ook zijn er weer stoffelijke resten opgehaald. 

Alles lag in een schuur in het dorpje Grabovo. Ze zijn door de plaatselijke bevolking verzameld. 

Bij de ramp zijn alle 298 inzittenden overleden. Daarvan zijn drie personen, allemaal Nederlanders, nog altijd niet geïdentificeerd. Van de overledenen zouden geen stoffelijke resten zijn gevonden.

Het Defensieteam is in de ochtend vertrokken vanuit de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Later op maandag wordt mogelijk een tweede inzamelpunt bezocht. 

Terug

Waarschijnlijk worden de stoffelijke resten zaterdag teruggevlogen naar Nederland. Daarbij wordt dan hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de eerdere keren dat er menselijke resten naar Nederland kwamen.

In Nederland worden de wrakstukken op vliegbasis Gilze-Rijen onderzocht en er wordt een 3d-reconstructie van het vliegtuig gemaakt. In maart mogen nabestaanden de wrakstukken bekijken.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp