De terreurgroep Boko Haram is er zondag opnieuw niet in geslaagd de stad Maiduguri in te nemen. Het Nigeriaanse leger en bevriende milities sloegen de aanval, mede dankzij bommenregens van de luchtmacht, met succes af.

Net als vorige week verloor Boko Haram tientallen manschappen bij de aanval. Bij de eerste aanval op Maiduguri kwamen 56 strijders om, ditmaal overleden er zeker zeventig.

Zondag overleden ook tien burgers en twee Nigeriaanse soldaten.

De stad in het noordoosten van Nigeria lag sinds 3.00 uur op zondag onder vuur. De stad telt ongeveer een miljoen inwoners en is de hoofdstad van de deelstaat Borno. Boko Haram wil de stad graag veroveren, maar het leger houdt stand. De militanten schoten wel twee granaten af op een dorpje bij de stad, waardoor de burgerslachtoffers vielen.

Deskundigen zeggen dat Boko Haram de aanvallen opvoert wegens de presidentsverkiezingen die op 14 februari in Nigeria worden gehouden. De terreurgroep doodde vorig jaar naar schatting zo'n 4.700 mensen tijdens de bloedige campagne om de islamitische sharia op te leggen aan de bevolking in met name het noorden van Nigeria.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen'