Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de Japanse gijzelaar Kenji Goto Jogo onthoofd en daar een video van gepubliceerd. Dat meldt de Amerikaanse inlichtingensite SITE zaterdagavond.

Volgens de Japanse minister van Defensie Gen Nakatani lijkt de echtheid van de video authentiek. Op een vergadering tussen de Japanse premier Abe en zijn ministers werd gesproken over "een hoge mate van echtheid."

Op de video, die als titel "Een boodschap aan de Japanse regering" draagt, is niet de onthoofding zelf te zien.

In plaats daarvan is eerst een man te zien die met een Brits accent de Japanse premier Shinzo Abe toespreekt. De man verwijst hierbij naar de bijdrage van Japan aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Daarna zijn beelden te zien van het onthoofde lichaam van Goto Jogo.

"Abe, als gevolg van jouw roekeloze besluit om deel te nemen aan deze niet te winnen oorlog zal dit mes niet alleen Kenji doden, maar alle andere mensen van jouw volk die op ons pad komen. Laat de nachtmerrie voor Japan beginnen", aldus de man op de video.

De 47-jarige journalist Kenji Goto Jogo werd in oktober vorig jaar gevangengenomen door IS nadat hij naar Syrië was afgereisd. Daar wilde hij proberen zijn collega Haruna Yukawa vrij te krijgen die eerder al door de terreurorganisatie was ontvoerd.

IS publiceerde afgelopen week een video waarop de onthoofding van Yukawa te zien zou zijn. De echtheid van deze video is nog niet officieel vastgesteld.

Afschuw

De Japanse regering heeft in een eerste reactie haar afschuw uitgesproken over de video van de onthoofding van Goto Jogo en laten weten dat deze momenteel op echtheid wordt onderzocht. Premier Abe sprak na een spoedoverleg met zijn kabinet van een "immorele en gruwelijke daad van terrorisme".

"Woorden schieten tekort als ik denk aan het verdriet dat de familie van Goto Jogo op dit moment moet voelen", aldus Abe. Volgens de premier zal Japan "in samenwerking met de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de verantwoordelijken voor deze moord voor het gerecht worden gebracht".

Video: 'Onthoofdingsvideo lijkt echt'

Gevangenenruil

De executie betekent dat een gevangenenruil met de Jordaanse regering is mislukt. Die ruil was al onwaarschijnlijker geworden, toen bleek dat IS niet bereid was om de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh te laten gaan.

De Jordaanse en de Japanse regering probeerden eerder deze week de inzet van een gevangenenruil te verhogen, die door IS was voorgesteld.

In ruil voor de vrijlating van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die in een Jordaanse dodencel zit, moesten zowel de Jordaanse piloot als Goto Jogo worden vrijgelaten door de terreurgroep. De Jordaanse regering kreeg naar eigen zeggen echter geen enkel bewijs dat al-Kasasbeh nog in leven was, en daarmee verstreek het ultimatum dat door IS was gesteld op donderdagavond.

De Japanse regering op haar beurt had voor zover bekend geen contact met IS, en onderhandelde samen met Jordanië over de vrijlating van het duo.

Reactie VS

De Amerikaanse president Obama noemt de onthoofding "een gruwelijke moord". De VS doet eveneens onderzoek naar de echtheid van de video, laat een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad weten."

De Britse premier David Cameron veroordeelt de executie eveneens en noemt IS "de belichaming van het kwaad, een groep die geen respect heeft voor het menselijk leven."

Ook secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN heeft met afschuw gereageerd op de "barbaarse moord" op de gijzelaar. Hij eist dat de extremisten zonder voorwaarden alle andere gegijzelden vrijlaten.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS