IS heeft zich inderdaad teruggetrokken uit de Noord-Syrische stad Kobani. Dat hebben twee strijders via een video laten weten, zo melden internationale media zaterdag.

De strijders zweren tegelijkertijd dat IS zal terugkeren en de stad uiteindelijk zal veroveren.

Kobani lag maandenlang onder vuur van IS (Islamitische Staat), maar de terreurgroep stuitte op hevig verzet van Koerdische troepen. De stad werd het symbool van de strijd tegen IS.

Een internationale coalitie begon eind september de stellingen van IS te bombarderen. Dat zorgde voor een kanteling in de strijd, geven de strijders toe.

''De straaljagers bombardeerden ons dag en nacht. Ze gooiden overal bommen op. Ze vernietigden alles, dus we moesten terugtrekken en de ratten wonnen terrein'', aldus de IS-leden.

Hoogtepunt

Eerder deze week zeiden de Koerdische strijdkrachten al dat zij de milities van IS volledig hadden verdreven uit Kobani.

Zaterdagavond zei ook het Amerikaanse leger dat IS de strijd bij Kobani heeft moeten staken en dat de Koerden de hele stad weer in handen hebben. IS had vorig jaar tijdens het hoogtepunt van het offensief zeker de helft van de stad in handen.

De stad, waar voor het beleg van IS tienduizenden mensen woonden, is door de strijd zwaarbeschadigd en deels verwoest.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS