Tienduizenden Spanjaarden zijn zaterdag in het centrum van Madrid de straat opgegaan om hun steun te laten blijken voor de linkse protestbeweging Podemos ('wij kunnen').

De betogers schreeuwden leuzen als 'Yes we can' en 'tik tak tik tak', waarmee zij wilden duidelijk maken dat het laatste uur heeft geslagen voor de politieke machthebbers.

De jonge beweging, een jaar geleden opgericht, wil een einde aan de bezuinigingspolitiek in Spanje. Podemos steunde de campagne van de linkse partijencoalitie Syriza van Alexis Tsipras in Griekenland, die zich ook verzet tegen bezuinigingen.

Podemos won in mei vijf zetels in het Europees Parlement en gaat aan kop in peilingen voor de lokale, regionale en parlementsverkiezingen dit jaar.

Video: Massale betoging voor Podemos in Madrid

Opstappen premier

Podemos-aanhangers hopen dat hun protestcampagne uiteindelijk leidt tot het opstappen van premier Mariano Rajoy. Volgens de beweging moet de regering niet het eigenbelang dienen, maar in dienst staan van het volk. In Spanje zijn er de afgelopen zes jaar al geregeld protesten geweest tegen bezuinigingen.

Spanje heeft een crisis van zeven jaar doorgemaakt, maar is nu een van de snelst groeiende economieën van de eurozone. Duizenden huishoudens merken daar nog weinig van en een kwart van de beroepsbevolking is werkloos.

Kritiek van media

Sommige Spaanse media hebben kritiek geuit op Podemos. De beweging wordt ervan verdacht banden te hebben met leiders van de linkse beweging in Venezuela. Ook zou een aantal hooggeplaatste Podemosleden zich schuldig hebben gemaakt aan financieel wanbeleid.