De Duitse oud-president Richard von Weizsäcker is zaterdag op 94-jarige leeftijd overleden. 

Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

De christendemocraat Von Weizsäcker was president van 1 juli 1984 tot en met 30 juni 1994. Daarvoor was hij sinds 1981 burgemeester van West-Berlijn.

Von Weizsäcker, de zesde (West-)Duitse president sinds de Tweede Wereldoorlog, maakte grote indruk met een rede in 1985, veertig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij zei toen dat de capitulatie van Hitler-Duitsland op 8 mei 1945 ook door de Duitsers zelf als bevrijding moet worden beschouwd.

Von Weizsäcker sprak over een bevrijding van de "mensenverachtende" nationaalsocialistische tirannie. De Duitsers zouden volgens de president nooit moeten vergeten dat het einde van de oorlog de kans op een nieuw begin bood.

Reactie president

De huidige president, Joachim Gauck, noemt Von Weisäcker in een condoleance aan diens weduwe "een geweldig mens en een voortreffelijk staatshoofd". Hij heeft volgens Gauck een blijvend stempel op het Duitse presidentschap gedrukt.

Uit de ervaringen die hij in een dictatuur en een oorlog had opgedaan, volgde zijn inzet voor een vreedzaam en verenigd Europa, aldus de president. "Al vroeg zag hij de overwinning van de deling van Europa als de enige mogelijkheid om van de deling van Duitsland af te komen."

Von Weizsäcker stamde uit een adellijke familie van protestantse theologen en juristen. Zelf promoveerde hij in de rechten. De vooraanstaande natuurkundige Carl von Weizsäcker was een broer van hem.

Lees ookRichard von Weizsäcker: de grote verzoener.