Een vliegtuigje dat donderdagochtend (lokale tijd) bij Aruba in zee stortte, blijkt door de Venezolaanse luchtmacht te zijn neergeschoten. 

Defensieminister Vladimir Padrino van Venezuela heeft gezegd dat het toestel in Venezolaanse wateren is neergehaald.

Het toestel, dat vloog met een Amerikaanse vlieglicentie, is vermoedelijk gebruikt om drugs te vervoeren. Bij het wrak dreven vierhonderd pakketten met drugs, voornamelijk cocaïne, zeiden de Arubaanse autoriteiten vrijdag.

Aruba onderzoekt het voorval, maar Padrino verzekert dat bij de actie de soevereiniteit van andere landen niet is geschonden. De Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers zei eerder dat het toestel was gevonden in de territoriale wateren van Aruba.

Dowers meldde verder dat de Kustwacht lichamen en wrakstukken heeft aangetroffen op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Om hoeveel lichamen het gaat heeft hij niet gezegd.

Midden-Amerika

Het toestel kwam uit Midden-Amerika. Over het lot van de inzittenden is niets bekendgemaakt. Hij zei ook niet hoeveel mensen er aan boord waren. De piloot van het vliegtuigje reageerde volgens Padrino niet op aanwijzingen van jachtvliegtuigen van Venezuela, die het vliegtuig achtervolgden.

Venezuela heeft al jaren het beleid om verdachte vliegtuigen die mogelijk drugs aan boord hebben neer te halen.