Nog dit jaar wil de NAVO een nieuw trainingscentrum openen in Georgië. Dat heeft plaatsvervangend NAVO-chef Alexander Vershbow vrijdag aangekondigd tijdens een bezoek aan de voormalige Sovjetrepubliek.

Het besluit zal naar verwachting niet goed vallen in Rusland. De regering van president Vladimir Poetin is in de eerste plaats zeer bezorgd over uitbreidingen van de NAVO-invloed in landen die tot het einde van de Sovjetunie onder controle van Moskou vielen.

Met Georgië vochten de Russen in 2008 bovendien een oorlog uit. Inzet van die strijd was de zeggenschap over de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich sinds de onafhankelijkheid van Georgië in 1991 al verzetten tegen het gezag in Tbilisi. Rusland beschouwt de inwoners van de regio's als eigen onderdanen.

Georgië vroeg destijds tevergeefs om steun van de NAVO en de Europese Unie. Die bleef uit en Georgië ging noodgedwongen akkoord met een wapenstilstand, zonder dat het doel was bereikt.

Het land op de Kaukasus wil heel graag lid worden van de NAVO. Vershbow zei dat Georgië stappen heeft gezet richting toetreding tot het westerse bondgenootschap, maar meer wilde hij over een mogelijk toekomstig lidmaatschap niet kwijt.