De Sudanese overheid weigert systematisch de toegang tot hulpbehoevenden in conflictgebieden. Daarom heeft de Belgische tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) besloten met de activiteiten in Sudan te stoppen.

De Belgische AzG probeerde hulp te bieden in drie gebieden waar honderdduizenden mensen op de vlucht zijn.

Het wordt de organisatie echter onmogelijk gemaakt om er medische hulp te verlenen, melde AzG donderdag. De Sudanese regering weigert volgens AzG toegang tot de Blauwe Nijlstaat, heeft gedwongen te stoppen met projecten in Oost-Darfur en heeft bureaucratische hindernissen opgeworpen tegen hulpverlening in Zuid-Darfur.

Bart Janssens, operationeel directeur AzG-België, zei dat de organisatie met de overheid in gesprek is en heeft geprobeerd te onderhandelen via invloedrijke partners van de overheid. Ook is aandacht in de media gevraagd, maar niets helpt.

Volgens cijfers van de VN sloegen het afgelopen jaar alleen al in Darfur rond de 400.000 mensen op de vlucht. Er zijn door het hele land 2,3 miljoen ontheemden en hebben bijna zeven miljoen mensen hulp nodig. In 2009 werd de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen Sudan uitgezet, samen met andere humanitaire organisaties.