Ook Polen wil meer sancties tegen Rusland. Dit heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Grzegorz Schetyna donderdag kort voor het Europese ministersoverleg over de sancties gezegd.

Rusland moet zich volgens de bewindsman realiseren dat het de hele wereld tegenover zich heeft in de kwestie Oekraïne.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten buigen zich donderdag in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. Het spoedoverleg volgt op de aanval van rebellen afgelopen zaterdag op de Oekraïense havenstad Marioepol.

Schetyna's Nederlandse collega Bert Koenders zei woensdag in de Tweede Kamer ook dat er extra sancties moeten komen vanwege het oplaaiende geweld in het oosten van Oekraïne. 

Verlengen

De minister wil tijdens de bijeenkomst in Brussel ook proberen de huidige sancties, die in maart aflopen, met zes maanden verlengd te krijgen.

Woensdag werd van diplomaten in Brussel al vernomen dat de EU-lidstaten op korte termijn een uitbreiding plannen van de zwarte lijst van personen en instanties die het geweld aanwakkeren. Ook wordt gedacht aan aanvullende sancties tegen Moskou.

Athene

Europees president Donald Tusk, een Pool, heeft in een verklaring namens de EU met meer sancties tegen Rusland gedreigd. Dat leidde tot een boze reactie van de pas aangetreden regering in Athene die betere betrekkingen met Moskou wil.

De nieuwe Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, zal het standpunt van de linkse regering in Athene in Brussel duidelijk maken. Volgens bronnen van de Griekse krant Kathimerini was er in Athene meer ergernis over de manier waarop met sancties werd gedreigd, dan over het voornemen zelf.

Raad van Europa

Rusland zal tot het einde van het jaar niet meer deelnemen aan sessies van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Daarmee reageert het land op de beslissing woensdag dat de Russische vertegenwoordigers in de assemblee hun stemrecht verliezen vanwege de aanhoudende crisis in Oost-Oekraïne. 

De nieuwe sanctie tegen Rusland duurt waarschijnlijk tot april. Het hoofd van de Russische delegatie, Aleksej Poesjkov, laat daarop weten dat de vertegenwoordiging tot eind dit jaar niet meer aanschuift bij vergaderingen van het adviesorgaan van de Raad. 

Twistpunt

Het belangrijkste twistpunt tussen Rusland en de assemblee is de eis dat Rusland de Oekraïense luchtmachtofficier en parlementariër Nadezjda Savtsjenko vrijlaat. Die zit momenteel in een Russische gevangenis, waar ze sinds december in hongerstaking is.

Savtsjenko werd vorig jaar in het Oekraïense parlement gekozen en was door Oekraïne afgevaardigd in de parlementaire assemblee. Zij wordt door Rusland verdacht van betrokkenheid bij de moord op twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne