IS geeft Jordanië tot zonsondergang om terroriste over te dragen

Islamitische Staat (IS) geeft Jordanië nog tot donderdag zonsondergang de tijd om een veroordeelde terroriste aan de Turks-Syrische grens over te dragen.

Doet het land dit niet, dan zal een gevangen Jordaanse straaljagerpiloot onmiddellijk om het leven worden gebracht.

Dat heeft de groep woensdagavond laten weten in een audioboodschap, die in het Engels werd voorgelezen door de gegijzelde Japanse journalist Kenji Goto.

De boodschap werd via internet verspreid nadat Jordanië had aangegeven Sajida al-Rishawi te willen ruilen tegen luchtmachtpiloot Muath al-Kaseasbeh en Goto.

Een Japanse regeringswoordvoerder zei dat de stem die de boodschap voorlas 'hoogstwaarschijnlijk' inderdaad die van Goto was. Hij zei dat Japan samenwerkt met landen in de regio en zijn uiterste best doet om Goto vrij te krijgen.

Volgens Jordanië is nog niet duidelijk of luchtmachtpiloot al-Kasabeh daadwerkelijk in veiligheid is. De ruil zou alleen doorgaan als Jordanië de veiligstelling van de piloot bevestigd kon krijgen.

Video: Audioboodschp Japanse gijzelaar

Japan

Jordanië heeft aan Japan beloofd om zich ook in te spannen voor de vrijlating van Goto. Japan had hierom gevraagd omdat het zelf geen contact met IS kon krijgen.

De Japanse overheid vreest ondertussen dat de vrijlating van de gegijzelde Japanner geen deel meer uitmaakt van de onderhandelingen tussen Jordanië en IS.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt echter dat er geen uitruil zal plaatsvinden zonder dat Goto ook vrijgelaten wordt.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:
Tip de redactie