Het Griekse parlement kiest vrijdag 13 februari een nieuwe president. De verkiezing volgt op de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag, waarbij de linkse oppositiepartij Syriza de meeste zetels kreeg.

Dit melden Griekse media woensdag.

In december schoof toenmalig premier Antonis Samaras plotseling partijgenoot en ex-eurocommissaris Stavros Dimas naar voren als opvolger voor president Karolos Papoulias.

Samaras, wiens partij over 129 zetels beschikte, nam daarmee een politiek risico. De wet schrijft nieuwe verkiezingen voor als het parlement er niet in slaagt het eens te worden over een nieuw staatshoofd.

Dat was in december het geval in de drie stemrondes op 17, 23 en 29 december. De grondwet schrijft voor dat een kandidaat in de eerste ronde een meerderheid van tweehonderd van de driehonderd parlementsleden moet hebben en in de derde ronde een meerderheid van minstens 180 parlementariërs. Dimas haalde 29 december ook die kleinere meerderheid niet.

Daarom werden de parlementsverkiezingen vervroegd. Oppositieleider Alexis Tsipras behaalde zondag een klinkende overwinning en beschikt nu over 149 zetels. Het is aannemelijk dat hij er in februari in slaagt voldoende parlementariërs achter een kandidaat te krijgen.

Nieuwe Griekse premier Tsipras: slagvaardig en charmant