Een Libische bondgenoot van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op het luxe hotel Corinthia in Tripoli.

Bij de aanval kwamen dinsdag tien mensen om het leven, onder wie een Amerikaan en vier Europeanen. Vijf gewapende mannen vielen het hotel binnen nadat eerder een autobom was ontploft.

In een verklaring die verscheen op jihadistische websites zegt een groep, die zichzelf Islamitische Staat in de provincie Tripoli noemt, dat de aanval een vergeldingsactie was voor de dood van Abu Anas al-Libi.  "De operatie is niet de laatste op het grondgebied van Tripoli. De vijanden van Allah, de kruisvaarders en hun bondgenoten, (...) staat meer te wachten."

De Verenigde Staten beschuldigen Al-Libi ervan een hoge positie binnen al-Qaeda te bekleden en betrokken te zijn geweest bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998.

Complicaties

Hij werd op 5 oktober tijdens een actie in Libië opgepakt en meegenomen naar een Amerikaans marineschip, waarna hij overgebracht werd naar de Verenigde Staten. In januari overleed hij door complicaties die waren opgetreden na een leveroperatie.

De aanval was uitgevoerd door Abu Ibrahim al-Tunsi en Abu Suleiman al-Sudani, geuzennamen die erop lijken te wijzen dat de daders uit Tunesië en Sudan afkomstig zijn.

Video: Aanslag op luxehotel Tripoli