Vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar al-Assad en de oppositie zijn woensdag begonnen aan besprekingen in de Russische hoofdstad Moskou. 

Dat meldt persbureau AFP. De oppositie kwam maandag al samen om gezamenlijke eisen aan het bewind van Assad op te stellen. In totaal duren de besprekingen in Moskou vier dagen. 

Volgens experts zijn de kansen op een doorbraak in de besprekingen klein: de belangrijkste strijdende groepen in Syrië zijn niet vertegenwoordigd. Ook de Syrische Nationale Coalitie is niet in Moskou.

Assad heeft ingestemd met de aanwezigheid van 32 leden van verschillende oppositiegroepen. Ook VN-ambassadeur Bashar Jafaari is aanwezig. 

De door het Westen gesteunde oppositiebeweging Nationale Coalitie heeft geweigerd mee te doen. Ook de soennitische extremisten die in Syrië vechten, zoals het al-Nusra Front en Islamitische Staat, zijn niet aanwezig.

Partijdig

Een groot deel van de tegenstanders van Assad beschouwt het Kremlin als partijdig, omdat Rusland het bewind van de familie Assad al decennia steunt.

De oppositie hoopt dat Rusland helpt druk uit te oefenen op Assad. Ook de vrijlating van politieke gevangenen is een van de eisen van de oppositie, meldt persbureau Reuters.

Sinds 2011 zijn ruim 200.000 mensen omgekomen in de Syrische burgeroorlog. Oppositiegroepen proberen Assad af te zetten, maar die zit nog altijd stevig in het zadel. 

Interview met HRW-onderzoeker over Syrië l Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië