Militaire voertuigen van het Israëlische leger zijn woensdag door Hezbollah beschoten met een antitankraket vlakbij de Libanese grens in Noord-Israël.

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Het Israelische leger bevestigt dat er twee doden zijn gevallen bij de aanval. Zeven militairen raakten gewond.

Het Israëlisch leger voerde daarna een combinatie van lucht- en grondaanvallen uit op posities in Libanon. Ook zouden marineschepen Libanese wateren hebben bereikt. 

De sjiitische beweging Hezbollah heeft de aanval opgeëist. Hezbollah zegt in een verklaring dat een aantal militaire voertuigen van Israël is vernietigd.

Video: Hezbollah meldt aanval op Israëlisch konvooi

VN-militair

Het Israëlisch leger meldt wel dat aan Libanese zijde een Spaanse militair is omgekomen die deelnam aan de VN-vredesmissie in het gebied. De VN-missie bevestigt dat. De Spaanse overheid heeft inmiddels om opheldering gevraagd.

Het incident vond plaats tijdens een zoekactie van het Israëlische leger naar mogelijke tunnels die gebruikt worden door Hezbollah. Inwoners van het gebied wordt gesommeerd binnen te blijven. 

Israëlisch leger bestookt Syrië en Libanon

Mortiergranaten

Er zouden ook mortiergranaten worden afgevuurd vanuit Libanon op het dorp Ghajar op de grens van Libanon en de Golanhoogten. Het Israëlische leger bestookt op zijn beurt doelen in Libanon. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten naar Tel-Aviv af te reizen om te overleggen met zijn minister van Defensie over de situatie in Noord-Israël. Netanyahu liet eerder weten dat Israël klaar was om te reageren.

Syrische leger

Woensdagochtend bestookte de Israëlische luchtmacht nog posities van het Syrische leger, als vergelding voor de raketbeschieting van de door Israël bezette Golanhoogten dinsdag.

''Wij zullen niet toestaan dat op Israëlisch grondgebied wordt geschoten of dat onze soevereiniteit wordt geschonden'', aldus minister Moshe Yaalon van Defensie in een verklaring.

De aanvallen in gebieden die het Syrische leger nog in handen heeft, hadden plaats in een periode van oplopende spanningen tussen Syrië en Israël. Tien dagen geleden kwamen door een luchtaanval van Israël in Syrië een Iraanse generaal en verscheidene guerrillastrijders van de pro-Iraanse beweging Hezbollah om het leven.

Vergelding

Dinsdag werden zeker twee raketten uit Syrië op de Golanhoogten afgevuurd. Israël reageerde toen met artillerievuur. Door het incident zag Israël zich gedwongen het skioord op de zuidoostelijke flank van de berg Hermon te ontruimen. Skiërs kunnen er woensdag weer terecht.

De aanval van Hezbollah is een vergelding voor beide acties van Israël. Hezbollah is een trouwe bondgenoot van Iran en steunt in de burgeroorlog in Syrië de Syrische president Bashar al-Assad.

Bekijk de ligging van de Golanhoogten op de kaart: