Een hulpprogramma van de Verenigde Naties voor de inwoners van Gaza ligt voorlopig stil vanwege een tekort aan geld.

Bijna geen van landen die geld hebben toegezegd voor de wederopbouw zijn daadwerkelijk over de brug gekomen, aldus hulporganisatie UNRWA.

Na de meest recente oorlog in Gaza zegde de internationale gemeenschap omgerekend ruim 4,8 miljard euro toe voor Gaza. 'Vrijwel niets' daarvan is tot dusver overgemaakt, zegt Robert Turner van UNRWA. "Dit is verontrustend en onacceptabel."

Palestijnen

UNRWA is een organisatie die zich specifiek richt op de Palestijnen in het Midden-Oosten. Een meerderheid van de 1,8 miljoen inwoners van de smalle strook land is van UNRWA afhankelijk.

De organisatie zegt ruim 640 miljoen euro nodig te hebben om de 96 duizend families te helpen wier huizen vorig jaar werden verwoest. UNRWA heeft 66 duizend families al kunnen helpen, maar kampt nu met een ernstig tekort aan geld.

'Wanhopig'

"Mensen zijn wanhopig en de internationale gemeenschap kan niet eens met het minimaal noodzakelijke over de brug komen, zoals geld om een huis te repareren in de winter", zegt Turner. "Laat staan het opheffen van de blokkade, de mensen toegang bieden tot de vrije markt of ze vrijelijk laten bewegen."

Sinds de militante beweging Hamas in 2007 de macht greep in Gaza hanteren Israël en Egypte een blokkade langs de grens die Egypte met Gaza deelt.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen | Dossier Midden-Oostenconflict