De politieke onrust in Jemen is verre van bezworen, maar de nieuwe machthebbers zoeken naar een vreedzame oplossing. Dat zegt de leider van die machthebbers, de Houthi's, dinsdag in de hoofdstad Sanaa.

Daar woekert de machtsstrijd ondertussen alleen maar verder. Vorige week donderdag stapte president Abd-Rabbu Mansour Hadi op, nadat de Houthi's zijn paleis belegerden en bezetten.

De Houthi's namen feitelijk de macht over, maar Hadi heeft nog wel zeggenschap over wijzigingen in de grondwet. Om Hadi te dwingen mee te werken aan wijzigingen, gijzelden de Houthi's de stafchef van Hadi. Die man werd dinsdag weer vrijgelaten.

Kort na die vrijlating sprak Houthi-leider Ahmed Awad bin Mubarak de natie toe. ''We willen een vreedzame machtsoverdracht op basis van samenwerking. Laat iedereen zich richten op medewerking, in plaats van op botsingen, discussies en gestrubbel.''

Naast Hadi en de sjiitische Houthi's zijn er nog talrijke andere partijen in het land die de macht naar zich toe willen trekken.

Dit moet u weten om de situatie in Jemen te begrijpen