Alexandr Litvinenko werd niet één, maar twee keer vergiftigd. Dat kwam dinsdag naar voren tijdens de eerste dag van het formele onderzoek naar de dood van de voormalige Russische spion en informant.

Dat melden Britse media. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Britse geheime dienst MI6 in Londen.

Advocaat Robin Tam zei tijdens de zitting dat Litvinenko twee weken voor de fatale vergiftiging, ook al vergiftigd was. Op 16 oktober 2006 had hij een ontmoeting met twee Russen in een kantoor in Londen. Hij werd daarna ziek en moest overgeven, maar verdere klachten bleven uit.

Op 1 november had de genaturaliseerde Brit Litvinenko opnieuw een ontmoeting met de Russische bekenden in een hotel. De Russen zouden op die dag het radioactieve polonium hebben toegevoegd aan de groene thee die Litvinenko dronk. Hij stierf 22 dagen later, nadat hij de Russische president Vladimir Poetin had beschuldigd van de verantwoordelijkheid voor zijn naderende dood.

Verantwoordelijkheid

Naar verwachting zal onderzoeksleider Robert Owen de verantwoordelijkheid voor de dood van Litvinenko bij Rusland neerleggen. Het Openbaar Ministerie heeft de twee Russen aangeklaagd voor de moord, maar Rusland weigert hen uit te leveren.

Het is niet de eerste keer dat een formeel onderzoek wordt gehouden naar de dood van de spion, die ook voor Spanje werkte. In 2013 strandde een onderzoek omdat de Britse regering weigerde documenten openbaar te maken die betrokkenheid van het Kremlin zouden bewijzen. Livinenko's weduwe ging daarop in beroep.

Malaysian Airlines

De minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zegde vorig jaar een nieuw onderzoek toe. Dat gebeurde slechts dagen na de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. May had eerder nog nieuw onderzoek geweigerd omdat dat de diplomatieke banden met Rusland zou kunnen schenden.