De nieuwe minister van Financiën van Griekenland wordt de 53-jarige Atheense hoogleraar Economie, Yanis Varoufakis. 

Hij moet na de linkse verkiezingsoverwinning van zondag de partners in de negentien landen tellende eurozone en andere geldschieters gaan vertellen dat zijn land niet langer kan bezuinigen.

Afgelopen week zei Varoufakis dat er een humanitaire crisis in Griekenland is. Hij wil die tegengaan door onder meer de corruptie en vriendjespolitiek te bestrijden. De winnaar van de verkiezingen van zondag, de nieuwe linkse premier Alexis Tsipras, heeft Varoufakis dinsdag als minister van Financiën aangesteld.

Varoufakis heeft dinsdag via internet beloofd in contact te blijven met het volk en niet op te houden informatie te delen op zijn blog, als hij minister is. ''Mogelijk wordt de frequentie wat minder en de tekst wat korter, maar dat wordt straks gecompenseerd met sappiger inzichten, meningen en commentaren'', beloofde Varoufakis zijn bijna 130.000 volgers.

Strenge bezuinigingen

De minister van Financiën heeft de taak de geldschieters, inclusief Nederland, ervan te overtuigen dat de strenge bezuinigingen waar het land sinds 2010 onder gebukt gaat, contraproductief werken en niet te handhaven zijn.

Hij krijgt steun in deze poging van de 66-jarige vicepremier Giannis Dragasakis en volgens Griekse media ook van een collega van hem aan de universiteit van Athene, Euclid Tsakalotos die dat mogelijk als staatssecretaris van Financiën doet.

Op Buitenlandse Zaken komt nog een professor, Nikos Kotzias. Deze politicus uit Piraeus geldt als een technocraat.

Zie ook: Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden

En: Dit moet u weten over 'Grexit'