VN-militairen hebben in Gao, in het noordoosten van Mali, volgens ooggetuigen dinsdag op betogers geschoten en daarbij drie mensen gedood. 

Blauwhelmen openden het vuur om een groep jongeren te verspreiden die tegen de aanwezigheid van de VN-missie (Minusma) protesteerden. Twee leden van de VN-missie raakten gewond.

De VN-missie meldde dat enkel waarschuwingsschoten zijn gelost. Eerder op dinsdag maakte de missie bekend dat er traangas is gebruikt om de demonstranten bij het VN-basis weg te houden.

Bij het Minusma-kamp hadden zich enkele duizenden betogers verzameld. Ongeveer duizend van hen begonnen met stenen te gooien en probeerden het kampement binnen te dringen, aldus de woordvoerder.

Naar verluidt zijn er geen Nederlandse blauwhelmen betrokken geweest bij het opbreken van de demonstratie. Ongeveer 450 Nederlandse militairen zijn naar vooral Gao gestuurd in het kader van Minusma.

Frans militair ingrijpen

De VN-missie is een vervolg op Frans militair ingrijpen begin 2013 in Mali. Parijs stuurde troepen toen jihadisten het verscheurde Sahelland onder de voet dreigden te lopen. De extremisten maakten gebruik van de chaos die na een nieuwe opstand van nomadische Toearegs en een staatsgreep in de hoofdstad Bamako was ontstaan.

Het land is echter ondanks de VN-missie nog steeds verdeeld. Zo is er in Gao onder meer ruzie over maatregelen van de VN-missie die volgens een militie leiden tot hun eigen ontwapening maar niet tot de ontwapening van plaatselijke tegenstanders, Toearegs.

Eerder deze maand was er in het noordoosten veel ophef over de beschieting door een Nederlandse gevechtshelikopter van een Toearegrebellen.