Jordanië eist van Islamitische Staat (IS) dat de extremistische terreurbeweging niet alleen de Japanse journalist Kenji Goto vrijlaat, maar ook de Jordaanse luchtmachtpiloot Muath al-Kasabeh. 

Die stortte in december met zijn vliegtuig neer in Syrië en is sindsdien in handen van IS.

Volgens de Jordaanse parlementariër Bassam al-Manaseer zou het beste scenario zijn dat Jordanië de IS-eis inwilligt om Sajida al-Rishawi te laten gaan.

De Iraakse vrouw zit sinds 2005 vast, nadat haar zelfmoordactie in een hotel in Amman mislukte, omdat haar bomvest niet explodeerde. In ruil voor haar vrijlating zou IS de beide gegijzelden moeten laten gaan, meldt The Japan Times.

De regering in Amman zou via een derde partij in onderhandeling zijn met de militanten. De Japanse premier Shinzo Abe zei vorige week dat Tokio er niet in slaagde contact met IS te leggen.

Onduidelijk

Volgens de Japanse zender TBS eist IS nu dat Jordanië 27 gevangenen vrijlaat. Het is onduidelijk of die eis samenhangt met het lot van Goto. IS heeft eerder gedreigd de journalist te doden als Rishawi niet op vrije voeten komt.

De Jordaanse koning Abdullah heeft de vrijlating van de piloot een nationale prioriteit genoemd. Kasasbeh is volgens de koning ''de zoon van Jordanië en zijn gewapende krachten''.

De beslissing over een gevangenenruil kan uitsluitend door Jordanië worden genomen, melden bronnen in Tokio.

Video: Japan en Jordanië werken nauw samen tegen IS

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS