De noodtoestand in de stad New York is opgeheven. Burgemeester Bill de Blasio waarschuwde zondag voor een sneeuwstorm van grote omvang, maar in New York viel uiteindelijk ongeveer 15 centimeter sneeuw. 

Volgens het Amerikaanse weerinstituut bewoog de sneeuwstorm in de nacht van maandag op dinsdag sneller dan voorspeld, en meer richting zee. Het instituut bood dinsdag zijn excuses aan voor de foute inschatting. Volgens De Blasio heeft New York veel geluk gehad. 

Wel was New York, net als andere steden aan de oostkust van de Verenigde Staten, dinsdag vroeg in de ochtend door preventieve maatregelen nog steeds lamgelegd. Rond 7.30 uur (Amerikaanse tijd) mogen auto's in de stad echter weer de weg op. 

In New York werden alle stadsparken, bruggen, tunnels, scholen en overheidsgebouwen gesloten. Veel voorstellingen en sportevenementen werden maandagavond afgelast.

Ook het openbaar vervoer kwam tot stilstand. Het vervoersbedrijf van New York, de MTA, stopte maandagavond laat (Amerikaanse tijd) op aanwijzing van gouverneur Andrew Cuomo met rijden. De treinen door de staat New Jersey reden toen ook al niet meer. 

Vliegverkeer

Tot nog toe zijn meer dan 7.000 vluchten geannuleerd. Maandag stegen 2.800 vluchten niet op, dinsdag waren dat er 4.300 en voor woensdag zijn al honderden vluchten geschrapt.

De vliegvelden van Boston, New York en Philadelphia zijn het zwaarst getroffen. De luchthaven in Boston gaat woensdag pas weer open. 

In zes Amerikaanse staten werd maandag de noodtoestand uitgeroepen. Naast New York ging het om New Jersey, Massachusetts en Connecticut, Rhode Island en New Hampshire. Op Long Island, ten oosten van de stad New York, viel op sommige plekken 38 centimeter sneeuw. De wind waaide aan de kust soms met snelheden van ruim 100 kilometer per uur. 

Burgemeester De Blasio stelde zondag te rekenen op "een van de grootste sneeuwstormen ooit". "Mijn boodschap aan New Yorkers is dat zij zich moeten voorbereiden op iets ergers dan zij ooit hebben gezien", zei hij toen.

Video: New York blijft sneeuwstorm bespaard

Miljoenen mensen

In het getroffen gebied wonen naar schatting 58 miljoen mensen. Veel van hen lijken zich goed voorbereid te hebben. Voedsel vloog de supermarkten uit, straten waren dinsdagochtend uitgestorven. In veel plaatsen is een verbod uitgevaardigd op autorijden.

Boetes voor wie toch de auto neemt, kunnen oplopen tot 500 dollar in Massachusetts. ''Het is geen grap om mensen op de snelweg gestrand te hebben. Dat hebben we eerder meegemaakt'', verklaarde de gouverneur van New York maandag nog.

Grootste bron van zorg lijkt de elektriciteitsvoorziening te zijn. In veel gebieden lopen de stroomkabels bovengronds en kunnen makkelijk breken.

Een eerste dode als gevolg van de sneeuwval is ook al gemeld. Het gaat volgens de zender ABC om een ongeluk met een slee. Een zeventienjarige jongen klapte rond 22.00 uur maandagavond tegen een lantaarnpaal. In het ziekenhuis kon alleen nog maar zijn dood vastgesteld worden.