Vijf gewapende mannen zijn dinsdag een hotel in de hoofdstad van Libië, Tripoli, binnen gevallen. Daarbij zijn vijf buitenlanders om het leven gekomen en drie bewakingsmedewerkers.

Dat melden persbureau AP en persbureau AFP dinsdag, op basis van de Libische autoriteiten. 

De mannen houden mogelijk ook een onbekend aantal mensen gegijzeld. Over de vijf omgekomen buitenlanders zijn nog geen details naar buiten gekomen.

Twaalf mensen raakten volgens de BBC gewond. De aanvallers zouden zichzelf hebben opgeblazen.

Het luxe hotel Corinthia zou nog vóór de mannen met de bewaking in aanraking kwamen, grotendeels zijn geëvacueerd.

De medewerker was één van de geëvacueerden. Volgens de man verbleven er Italiaanse, Britse en Turkse gasten in het hotel, dat bijna leeg was op het moment van de aanval.

Omsingeld

Tijdens de bestorming ontplofte er buiten het hotel een autobom, melden de Libische autoriteiten. Daarbij raakten twee vrouwen gewond door rondvliegend glas.

De Libische veiligheidstroepen hebben het hotel inmiddels omsingeld. Eén van de daders zou zijn gearresteerd.

Video: Doden bij aanslag hotel Libië

Hoofdkwartier

Het Corinthia Hotel is ook het hoofdkwartier van Omar al-Hassi, die zich leider noemt van een niet door de internationale gemeenschap erkende Libische regering.

Beveiligers van het hotel en van al-Hassi's 'regering' raakten in gevecht met de aanvallers. 

Volgens de BBC hebben de gewapende mannen een link met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Abu Anas al-Libi

Een onlinegroep gesteund door IS, zou verklaard hebben dat de aanval wordt uitgevoerd in naam van de op 12 januari overleden Abu Anas al-Libi.

Het al-Qaedakopstuk Al-Libi overleed twee weken geleden in een ziekenhuis in New York. Hij leed aan kanker. Hij werd in oktober 2013 opgepakt in Tripoli en naar de Verenigde Staten gebracht. Hij werd gezocht voor betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen meer dan 220 mensen om het leven.

Strijd

Het Libische Tripoli wordt vaak getroffen door aanslagen met onder andere autobommen. Sinds de val van de Libische dictator Muammar Kaddafi in 2011 is het land toneel van een strijd tussen rivaliserende milities en stammen.

Sinds augustus is de hoofdstad in handen van de militie Libische Dageraad. De militie zette de regering die door de internationale gemeenschap wordt erkend, uit Tripoli. 

In het hotel werden in het verleden regelmatig diplomaten ondergebracht. Sinds de militie de stad heeft overgenomen, verblijven die er nauwelijks meer.