De Europese Unie overweegt sterk nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland. De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen laten dat in een dinsdag uitgegeven verklaring weten. 

De verklaring komt er na het bloedbad in de Oekraïense stad Marioepol, vermoedelijk gepleegd door pro-Russische separatisten.

De EU-leiders geven de ministers van Buitenlandse Zaken, die donderdag bijeenkomen in Brussel voor spoedoverleg, de opdracht om ''de situatie te evalueren en om passende maatregelen te overwegen, in het bijzondere verdere sancties''.

Volgens de EU, die de raketaanval op Marioepol scherp veroordeelt, is er groeiend bewijs dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt. De EU-leiders roepen Rusland op om de acties van de separatisten te veroordelen.

Voorbereiden

De kans is groot dat er donderdag niet direct wordt besloten tot nieuwe sancties, maar dat de diensten van de Europese Commissie de opdracht krijgen nieuwe sancties (juridisch) voor te bereiden. In een later stadium, bijvoorbeeld tijdens de top van regeringsleiders op 12 februari, kan dan de knoop worden doorgehakt.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sluit nieuwe maatregelen tegen Rusland niet uit, maar hij benadrukt wel dat de EU als een eenheid moet blijven optreden. ''Ik ben in elk geval tegen een verzachting'', zei hij dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer.

Volgens hem is er sprake van een verdere aantasting van de soevereiniteit van Oekraïne. ''We kijken nu wat we kunnen doen om zo spoedig mogelijk de situatie te verbeteren'', aldus de minister.

Bemoeienis

De EU nam strafmaatregelen tegen Rusland wegens bemoeienis en agressie tegen buurland Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim.

Zo is er een zwarte lijst met 132 personen en 28 bedrijven en instellingen. Hun tegoeden in de EU zijn bevroren en zij mogen de EU niet in. Daarnaast gelden er zwaardere economische sancties zoals een exportverbod uit de EU naar Rusland van bepaalde technologieën.

Naar verluidt zouden beide type sancties kunnen worden uitgebreid.