President Joachim Gauck heeft de Duitsers dinsdag gewaarschuwd nooit een streep te zetten onder de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Er is geen Duitse identiteit zonder Auschwitz."

Dat zei de Duitse president in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, bij de herdenking van zeventig jaar bevrijding van het naziconcentratiekamp in het huidige Polen.

Gauck benadrukte dat de herinnering aan de Holocaust een zaak van alle burgers in Duitsland blijft. "Het behoort tot de geschiedenis van dit land." Op de tribune zaten ook overlevenden van het concentratiekamp.

Maandag herdacht bondskanselier Angela Merkel samen met overlevenden de bevrijding van het kamp. Ook zij beklemtoonde dat de Holocaust nooit mag worden vergeten. "Dat zijn wij de vele miljoenen slachtoffers schuldig", zei ze.

Video: Gauck spreekt Bondsdag toe

Herdenking

Het is dinsdag zeventig jaar geleden dat Russische troepen het kamp bevrijdden. Daar zijn meer dan één miljoen mensen, vooral Joden, vermoord.

Gauck woont dinsdagmiddag ook de officiële herdenking bij, waarbij namens Nederland koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte aanwezig zijn. De voorbereidingen daarvan zijn in volle gang.