Een rechtbank in Londen is dinsdag het formele onderzoek begonnen naar de dood van de Rus Alexander Litvinenko, die acht jaar geleden stierf door vergiftiging met polonium.

Naar verwachting zal onderzoeksleider Robert Owen de verantwoordelijkheid voor de dood van de voormalige Russische spion en informant van de Britse geheime dienst MI6 bij Rusland neerleggen.

De genaturaliseerde Brit Litvinenko werd op 1 november 2006 vergiftigd, vermoedelijk tijdens een ontmoeting met twee Russische bekenden in een hotel in de Britse hoofdstad.

De Russen zouden polonium hebben toegevoegd aan de groene thee die Litvinenko dronk. Hij stierf 22 dagen later, nadat hij de Russische president Vladimir Poetin had beschuldigd van zijn moord.

Het Openbaar Ministerie heeft de twee Russen aangeklaagd voor de moord, maar Rusland weigert hen uit te leveren.

Video: Onderzoek naar dood spion Litvinenko

Getuigenissen agenten

Tijdens het onderzoek getuigen agenten voor het eerst over wat Litvinenko tegen ze heeft gezegd toen hij al op de intensive care van een ziekenhuis in Londen lag. Ook zal forensisch onderzoek openbaar worden over het spoor van polonium dat de twee Russen in hun hotel en op verschillende andere locaties in Londen hebben achtergelaten.

Het is niet de eerste keer dat een formeel onderzoek wordt gehouden naar de dood van de spion, die ook voor Spanje werkte. In 2013 strandde een onderzoek omdat de Britse regering weigerde documenten openbaar te maken die betrokkenheid van het Kremlin zouden bewijzen. Livinenko's weduwe ging daarop in beroep.

Malaysia Airlines

De minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zegde vorig jaar een nieuw onderzoek toe. Dat gebeurde slechts dagen nadat een vliegtuig van Malaysia Airlines met vooral Nederlanders werd neergehaald door vermoedelijk pro-Russische rebellen in Oekraïne.

Daardoor kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. May had eerder nog nieuw onderzoek geweigerd omdat dat de diplomatieke banden met Rusland zou kunnen schenden.