De Indonesische marine staakt de berging van het gecrashte vliegtuig van AirAsia. Dat hebben functionarissen van de marine dinsdag gezegd.

De operatie om alle onderdelen van het vliegtuig te zoeken en te bergen is al dertig dagen aan de gang en daarom is het team dat het onderzoek deed, nu ontbonden, zei schout-bij-nacht Widodo, commandant van de vloot in het westen van Indonesië, dinsdag.

Het toestel van AirAsia stortte op 28 december neer in de Javazee, toen het onderweg was van Surabaya naar Singapore. Geen van de 162 inzittenden overleefde het ongeluk. De lichamen van zeventig passagiers zijn geborgen.

Zondag lukte het net niet de romp van het vliegtuig te bergen. Een kabel brak, nadat dat deel van het toestel de oppervlakte al had bereikt, melden de Indonesische bergers.

Video: Zoekactie naar gecrashte AirAsia stopt

Video

Lichamen

Bergers vermoedden dat er zich nog lichamen in de romp bevonden, maar stelde dit later bij waardoor de berging van de romp geen prioriteit meer geniet.

Het is voor Indonesië het op één na dodelijkste vliegtuigongeluk. In 1997 stortte een Airbus van Garuda Indonesia die van Jakarta naar Medan vloog, niet ver van de bestemming in een bergachtig gebied neer. Daarbij verloren 234 mensen het leven.

Rapport

Het onderzoeksteam van het Indonesische Nationaal Comité voor Transportveiligheid maakt deze week de eerste resultaten bekend die zijn verzameld over de crash. Het land is verplicht uiterlijk dertig dagen na de crash een voorlopig onderzoeksrapport in te leveren bij de internationale luchtvaartautoriteit ICAO.

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten