Oud-president van Cuba Fidel Castro is positief over de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba.

De oud-president van Cuba zei maandag in een verklaring geen vertrouwen te hebben in de VS, maar dat betekent niet dat hij de onderhandelingen tussen de VS en Cuba niet steunt.

"Elke vreedzame oplossing voor de problemen tussen de VS en de mensen van Latijns-Amerika moet worden bekeken. We zullen altijd pleiten voor samenwerking en vriendschap met alle mensen van de wereld, onder wie onze politieke tegenstanders", aldus de 88-jarige Castro.

Video: Castro wil ondanks wantrouwen wel gesprek met VS

De VS en Cuba maakten in december bekend de diplomatieke banden weer te willen aanhalen. Cuba zucht vanwege het communistische regime onder een Amerikaans embargo.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat dit embargo wordt versoepeld en dat de betrekking tussen Washington en het land verbeteren. De landen spraken afgelopen week met elkaar in Havana over hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.

Dat Castro de media opzoekt, is uitzonderlijk. Hij is al jaren niet meer in het openbaar verschenen en er gaan geruchten de ronde dat het erg slecht gaat met zijn gezondheid.