De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wil de inlichtingendiensten in het land ontbinden. Ze heeft daarvoor maandag een conceptwet ingediend.

Het plan komt een paar dagen na de mysterieuze moord op een openbaar aanklager vorige week. Alberto Nisman werd een dag voordat hij een vernietigend rapport over de regering zou publiceren, dood gevonden in zijn huis met een pistool naast zich.  De regering vermoedt dat hij is vermoord door corrupte agenten van de Argentijnse inlichtingendienst die de president willen ondermijnen.

Kirchner zei maandag op tv dat er een nieuwe inlichtingendienst moet komen, schrijft de BBC. De huidige diensten zijn volgens haar nog te veel hetzelfde als die ten tijde van de militaire dictatuur in Argentinië, die in 1983 ten einde kwam.

"Het is de bedoeling dat er een federale geheime dienst komt", aldus de president. Ze wil de leiding van de dienst zelf aanstellen, met goedkeuring van de Senaat.

Video: Argentinië wil inlichtingendienst opheffen

Nisman

Openbaar aanklager Nisman werd op 18 januari dood gevonden. Hij had onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van Iran bij een bomaanslag op een Joodse instelling in Buenos Aires in 1994. Daarbij vielen 85 doden. 

In het onderzoek werden Kirchner en haar minister van Buitenlandse Zaken beschuldigd van een doofpotaffaire, omdat de oliehandel met Iran belangrijker was.