Een voormalig medewerker van de CIA is maandag schuldig bevonden aan het lekken van geheime documenten aan een verslaggever van The New York Times

De zaak draait om een in Rusland geboren man, met de codenaam Merlin, die voor de CIA werkte. Sterling was zijn contactpersoon bij de CIA.

De Amerikaanse inlichtingendienst wilde Merlin gebruiken om foutieve blauwdrukken van kernwapens door te spelen aan de Iraanse regering. Journalist James Risen schreef over de zaak in een boek dat in 2006 uitkwam.

Risen weigert tot op de dag van vandaag iets te zeggen over zijn bronnen. De aanklagers betoogden tijdens het proces dat Sterling de informatie aan Risen doorspeelde omdat hij het gevoel had slecht behandeld te zijn door de CIA.

Sterling ontkent iets te hebben gelekt en denkt dat Risen de informatie waarschijnlijk heeft gekregen van een medewerker van een van de senatoren die op de hoogte waren van het plan. Sterling werd schuldig bevonden aan alle negen vergrijpen die hem ten laste waren gelegd. De strafmaat wordt later vastgesteld.

Spionage

De Amerikaanse justitie heeft maandag ook drie mensen aangeklaagd wegens spionage voor Rusland.

Volgens minister van justitie Eric Holder probeerden de drie inwoners van New York te rekruteren als bronnen. 

Een van de verdachten werkte in New York als een handelsgezant namens Rusland. Een andere persoon die voor een tak van een Russische bank werkte is opgepakt. De andere twee verdachten zijn voortvluchtig.