Tienduizenden mensen zijn maandagavond in Dresden op het gratis concert afgekomen voor een 'open en tolerant' Dresden.

Op het concert 'Open en bont - Dresden voor iedereen' demonstreren artiesten als Herbert Grönemeyer en de band Keimzeit tegen de ideeën van Pegida.

De Oost-Duitse stad is de bakermat van de anti-islambeweging, die daar al weken iedere maandagavond demonstreert. Pegida had zijn aanhangers opgeroepen naar het concert te gaan. ''Deze kans moet je je niet laten ontnemen'', aldus de organisatie.

Pegida had voor de gelegenheid de demonstratie naar zondagmiddag verschoven. Daar waren ruim 17.000 mensen bij.

Het was de eerste keer na het terugtreden van leider en oprichter Lutz Bachmann afgelopen woensdag. Hij kwam onder vuur te liggen door een Hitlerimitatie. Er waren zondag zo'n 5000 tegendemonstranten in Dresden.

Frankfurt

In andere Duitse steden waren er maandag net zoals afgelopen weken meer tegendemonstranten dan Pegida-aanhangers op de been. In Frankfurt zorgden zo'n 3000 mensen ervoor dat een mars van zeventig Pegida-aanhangers niet doorging. 

In Berlijn, Hannover en Braunschweig voorkwam de politie dat de twee partijen met elkaar op de vuist gingen. In Bremen gingen 7000 mensen de straat op voor een tolerante samenleving. In Karlsruhe waren dat er ongeveer duizend.

Duitse politieke partijen zijn verdeeld over hoe ze met Pegida om moeten gaan. De leider van de sociaaldemocratische SPD en plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel ging vrijdagavond in gesprek met aanhangers van de beweging. Dat kwam hem op kritiek van zijn partij te staan.

Video: Tienduizenden bij anti-Pegidaconcert