Vanwege de sneeuwstorm is in zes Amerikaanse staten de noodtoestand uitgeroepen. New York, New Jersey, Massachusetts en Connecticut, Rhode Island en New Hampshire zijn maandag bedekt onder een dik pak sneeuw.

Ten oosten van de stad New York viel zeker dertig centimeter sneeuw, maar in de stad zelf is de sneeuwstorm minder zwaar gebleken dan werd voorspeld. Burgemeester Bill de Blasio waarschuwde voor een historische sneeuwstorm, maar in New York viel uiteindelijk ongeveer 11 centimeter sneeuw. 

Wel is de stad door preventieve maatregelen lamgelegd. Dat geldt ook voor steden als Boston en Philadelphia. In de staat Connecticut mochten inwoners vanaf 3.00 uur (Nederlandse tijd) de weg niet meer op. In de staten New York en Massachusetts geldt hetzelfde vanaf respectievelijk 5.00 uur en 6.00 uur.

In New York zijn alle stadsparken gesloten. Bruggen, tunnels, scholen en overheidsgebouwen zijn dinsdag de hele dag dicht. Veel voorstellingen en sportevenementen werden maandagavond afgelast.

Openbaar vervoer

Ook het openbaar vervoer is tot stilstand gekomen. Het vervoersbedrijf van New York, de MTA, is om 5.00 uur (Nederlandse tijd) gestopt met rijden. Dat gebeurde op aanwijzing van gouverneur Andrew Cuomo. De treinen door de staat New Jersey rijden al niet meer vanaf maandagavond 22.00 uur.

Op sommige plekken aan de oostkust zijn windsnelheden gemeten van 100 tot 120 kilometer per uur. Ook is her en der uit voorzorg de electriciteit uitgeschakeld, om te voorkomen dat er brand ontstaat.

Video: Toespraak Gouverneur Andrew Cuomo

Waarschuwing

Burgemeester De Blasio stelde zondag te rekenen op "een van de grootste sneeuwstormen ooit". "Mijn boodschap aan New Yorkers is dat zij zich moeten voorbereiden op iets ergers dan zij ooit hebben gezien", zei hij toen.

Vanwege de sneeuwstorm zijn dinsdag enkele vluchten van Schiphol naar de Amerikaanse steden New York en Boston uitgevallen. Dat liet een woordvoerder van de luchthaven weten. Het gaat om vluchten van KLM, United Airlines, Delta Airlines en US Airways.

Consulaat

Het Nederlands consulaat in New York roept landgenoten op tijdens de storm "gewoon hun gezonde verstand te gebruiken". De 25 consulaire medewerkers zijn vanwege de storm tijdig naar huis gegaan. Eventuele noodhulp wordt vanuit de ambassade in Washington geregeld.

Nederlanders aan de oostkust kunnen "het beste in hun hotel wachten tot de storm is overgetrokken", zegt de diplomaat.

Video: Sneeuwstorm verlamt VS