Michael van Praag gaat de concurrentie aan met Sepp Blatter voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA.

Dat maakte de KNVB maandag bekend.

De 67-jarige Van Praag, die voorzitter is van de nationale voetbalbond, stuurt dinsdag zijn officiële kandidaatstelling met de benodigde vijf brieven van nationale bonden die zijn kandidatuur ondersteunen naar het hoofdkantoor van FIFA in Zürich.

"Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA", aldus Van Praag. "Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal."

"Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat."

Van Praag gaat op woensdag 28 januari op een persbijeenkomst die plaatsvindt in het Olympisch Stadion in Amsterdam verder in op zijn besluit.

Van Oostveen

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen steunt Van Praag in zijn keuze. "Het is duidelijk dat er wat moet veranderen bij FIFA om de geloofwaardigheid te herstellen. Michael is daarvoor de juiste man. De KNVB zal hem in zijn campagne volledig steunen."

Van Praag liet vorig jaar al optekenen dat hij vindt dat Blatter na zestien jaar eindelijk eens plaats moet maken voor iemand anders. Hij vindt dat de Zwitser te zeer verstrengeld is met het slechte imago van de wereldvoetbalbond.

Blatter is zelf van plan om volgend jaar op te gaan voor een nieuwe termijn. De 78-jarige Zwitser is sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond. Blatter wil door tot 2019.

Diverse kandidaten

In de aanloop naar de voorzittersverkiezing, die voor 29 mei op het programma staat, meldden zich al diverse kandidaten.

De Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië willen net als Van Praag de functie van Blatter overnemen.

Van dit drietal is het nog onzeker of ze de vereiste steun van vijf nationale bonden hebben. Blatter voldoet hier in ieder geval aan.

Blatter beschuldigt Europese landen van gebrek aan moed