Een crash van een Griekse F-16 heeft maandag op een luchtmachtbasis in Spanje zeker tien mensen het leven gekost, onder wie de twee piloten van het toestel.

Dat meldden Spaanse media. Ook acht Fransen kwamen om door het ongeluk, aldus Franse media, die zich baseren op de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Het ongeluk gebeurde maandagmiddag op de militaire basis in de plaats Albacete, waar NAVO-piloten worden opgeleid. In totaal raakten dertien mensen gewond, van wie zeven er slecht aan toe zijn. Alle slachtoffers zouden NAVO-militairen zijn.

De F-16 was aan het opstijgen, maar hij zou niet snel genoeg zijn gestegen. Het toestel botste tegen geparkeerde vliegtuigen aan. Die stonden op het punt om mee te doen aan een oefening. Er ontstond vervolgens een grote brand. De rook was tot in de wijde omgeving te zien.

Tragedie

De minister van Defensie, Pedro Morenés, is naar de basis gegaan. Rajoy heeft via Twitter zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van het ''tragische ongeluk''.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg noemde het ongeluk een ''tragedie die de hele NAVO-familie treft''.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie worden er geen Nederlandse piloten opgeleid op de basis Los Llanos in Albacete. Dat ligt zo'n 250 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Madrid.

Negen landen nemen met in totaal 750 mensen deel aan de NAVO-opleiding in Albacete. Het trainingsprogramma begon vorige week maandag, aldus de krant El Mundo, en duurt vier weken. Deelnemende landen zijn Griekenland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Bekijk beelden van vlak na de crash: