Het Oekraïense leger is in essentie een 'NAVO-legioen' dat niet de nationale belangen van Oekraïne verdedigt, maar Rusland wil beteugelen. 

Dat zei de Russische president Vladimir Poetin volgens het staatsmedium Russia Today maandag tegen studenten in Sint-Petersburg. De topman van het NAVO-bondgenootschap, Jens Stoltenberg, ontkent dat echter. 

Het Oekraïense leger is volgens Poetin geen leger, "maar een buitenlands legioen. In dit geval een buitenlands NAVO-legioen." 

"We zeggen vaak: het Oekraïense leger, het Oekraïense leger. Maar wie vecht daar echt? Er zijn inderdaad wat officiële legereenheden, maar over het algemeen vechten daar zogenoemde 'vrijwillige nationalistische bataljons'", aldus Poetin. Die bataljons zouden onderdeel uitmaken van het NAVO-legioen. 

"Helaas weigeren de officiële autoriteiten in Kiev het pad van een vreedzame oplossing te volgen. Ze willen de crisis niet met politieke middelen oplossen", aldus Poetin.

NAVO

De NAVO zou de invloed van Rusland in het gebied willen beperken. Volgens Stoltenberg hebben juist de Russen de enige buitenlandse troepen in het gebied. Dat is het probleem, zei de NAVO-topman.

Hij sprak na een extra zitting van hoge vertegenwoordigers van de lidstaten met NAVO-partner Oekraïne op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. De spoedbijeenkomst was op verzoek van de Oekraïners wegens de escalatie in Oost-Oekraïne.