Hillary Clinton begint vermoedelijk vroeg in april aan haar campagne in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2016. 

De gewezen first lady heeft de planning voor de campagne bijna klaar en de meeste topfuncties zijn ingevuld, meldt de politieke website Politico maandag op basis van goed ingevoerde Democratische bronnen.

Vlak na Kerstmis was de kogel door de kerk. Clinton keurde toen de voorlopige begroting goed en stemde in met de personele invulling van enkele sleutelposten. Alleen over de cruciale post van hoofd van de afdeling voorlichting is nog geen besluit genomen.

Volgens Politico gooit Jennifer Palmieri, nu hoofd communicatie van het Witte Huis, hoge ogen. Ze kent John Podesta goed, die waarschijnlijk campagnebaas wordt.

Ook uit de mislukte campagne van 2008, toen ze het aflegde tegen Barack Obama, zijn lessen getrokken. De relatie met de pers moet beter en haar echtgenoot en oud-president Bill Clinton krijgt vanaf het begin een rol in de campagne.

Weinig

De oud-minister van Buitenlandse Zaken tussen 2009 en 2013 lijkt vooralsnog weinig geduchte tegenstanders te krijgen. Senator Elizabeth Warren uit de linkervleugel van de Democratische Partij, die als serieuze bedreiging werd gezien, doet niet mee.

Vicepresident Joe Biden doet misschien mee, maar dat is volgens Politico alleen maar om zijn naam op de lijst te krijgen voor het geval dat de campagne van Clinton implodeert.

Senator Bernie Sanders, oud-gouverneur Martin O'Malley van Maryland en voormalig senator Jim Webb uit Virginia maken weinig kans en hebben bovendien vermoedelijk te weinig financiële middelen.

Clinton heeft zich nog niet formeel kandidaat gesteld, maar de kans dat ze dat gaat doen is volgens de website gestegen van 98 procent voor kerst tot 100 procent nu.

Achtergrond: Clinton, Bush, Biden en andere kandidaten om in de gaten te houden