De hoofdredacteur van de Egyptische staatskrant Al-Ahram heeft maandag in een ongemeen kritisch stuk president Abdel-Fattah el-Sissi opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van de bevolking.

Aanleiding voor het opiniestuk is de dood van een betoger. Shaimaa el-Sabbagh werd zaterdag doodgeschoten, een dag voordat de val van de regering van president Hosni Mubarak, zondag vier jaar geleden, werd herdacht. 

Volgens ooggetuigen en beelden die op internet verschenen, werd El-Sabbagh doodgeschoten door de politie. De Egyptische autoriteiten hebben naar eigen zeggen een onderzoek ingesteld.

De hoofdredacteur legt de schuld bij de overijverige politie, die zich gesterkt weet door een reeks wetten die demonstraties verbieden. Gerechtigheid voor de dood van El-Sabbagh rust volgens de hoofdredacteur "volledig op de schouders" van El-Sissi. Het komt zelden voor dat de president direct wordt bekritiseerd. 

Bij de onrust van afgelopen weekeinde werden in totaal twee mensen gedood. De woede over het buitensporige geweld dat de politie gebruikt is door de doden weer opgelaaid. Rechtenactivisten zijn woedend over de gebeurtenissen.