De strijd om de Syrische stad Kobani is nog niet gestreden, al zijn de coalitietroepen in het voordeel. Dat zei een woordvoerder van het Pentagon maandag.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Koerdische autoriteiten zijn de laatste strijders van Islamitische Staat (IS) al uit Kobani verdreven.

Vrijdag zei het Pentagon dat zo'n 70 procent van Kobani in handen was van de Koerdische strijdkrachten. Er wordt al vier maanden hevig gevochten om de stad bij de Turkse grens.

Vrijwel dagelijkse voeren de Amerikanen en hun bondgenoten luchtaanvallen uit rondom de stad. Maandag waren dat er zeventien, aldus het Pentagon.

Vanwege de gevechten in Kobani zijn tienduizenden Syriërs naar Turkije gevlucht. IS trok westwaarts op ten noorden van Aleppo, totdat de terreurgroep in september de aanval op Kobani opende.

In en om Kobani wordt al maanden gevochten. Zo ook maandag in het oosten van de stad, nabij de grens van Turkije.  

Internationale beleidsmakers, politici en defensie zien de strijd om de stad als een belangrijke test voor de internationale coalitie om IS te stoppen.

Video: Onrust in Kobani

Luchtaanvallen

Eind oktober publiceerde IS nog een video van de Britse gevangene John Cantlie vanuit Kobani. In de video zei de in 2012 ontvoerde Cantlie dat de strijd om de stad "bijna voorbij is". De video liet delen van Kobani zien, waaruit bleek dat IS de stad voor een groot deel onder controle had.

De door de VS geleide luchtaanvallen begonnen 23 september. Meer dan tachtig procent van de luchtaanvallen van de coalitie tegen IS was op en rondom Kobani gericht. Door de luchtaanvallen en de komst van de zwaar bewapende Iraaks-Koerdische peshmerga's lijkt de strijd om de grensplaats gewonnen.

Volgens de Koerdische autoriteiten is de stad vanaf dinsdag volledig vrij van IS-strijders. 

1.600 levens

Sinds september heeft de strijd om Kobani aan meer dan 1.600 mensen, waaronder 1.075 IS-strijders, 459 Koerdische strijders en 32 burgers, het leven gekost. Dat meldde het Observatorium eerder deze maand. 

De terreurgroep voerde de afgelopen weken meer dan 35 zelfmoordaanslagen uit in de stad. 

AchtergrondenOpmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani

Al-Baghdadi regeert kalifaat op achtergrond | Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS