Syriza, de linkse partij die zondag de verkiezingen won in Griekenland, vormt een regeringscoalitie met de rechtse, populistische partij Onafhankelijke Grieken.

Dat heeft partijleider Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken maandag gezegd na een gesprek met Syriza-leider Alexis Tsipras. 

De partij van Kammenos won zondag dertien zetels. 

Tsipras is maandagmiddag officieel beëdigd als nieuwe premier van Griekenland. Tijdens een ceremonie in de residentie van de Griekse president Karolos Papoulias zwoer Tsipras dat hij de belangen van het Griekse volk zal behartigen.

Bezuinigingen

Beide partijen, van Tsipras en Kammenos, verzetten zich tegen de bezuinigingen die de Europese Unie Griekenland heeft opgelegd, maar zijn het sterk oneens over sociale kwesties. De rechtse partij keert zich fel tegen illegale immigratie.

Onafhankelijke Grieken wijst wel de bezuinigingen af die de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds het land heeft opgelegd.

Video: 'Coalitie in Griekenland rond'

Drie dagen

Tsipras had drie dagen de tijd om een regering te vormen. Zijn partij won volgens de laatste tellingen 149 van de 300 zetels in de volksvertegenwoordiging. Dat zijn er twee te weinig voor de absolute meerderheid.

Het is de eerste keer sinds de val van de militaire dictatuur in 1974 dat er een Griekse regering komt zonder de conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische Pasok. Die twee partijen hebben de laatste vier decennia de Griekse politiek beheerst.

Samaras

Als het Tsipras niet gelukt zou zijn om binnen drie dagen een regering te vormen, was zittend premier Antonis Samaras aan de beurt gekomen. Zijn Nieuwe Democratie eindigde met naar schatting 76 zetels op de tweede plaats.

AchtergrondGriekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden en Dit moet u weten over 'Grexit'

ProfielTsipras: slagvaardig en charmant