
Turkije opent grootste kamp voor Syriërs
Het kamp in de grensstad Suruc in het zuidoosten van het land moet 35.000 Syriërs huisvesten die over de grens zijn gevlucht voor de strijd tussen Koerdische eenheden en de terreurbeweging Islamitische Staat in de Noord-Syrische stad Kobani.
Volgens de Turkse staatsorganisatie voor rampenbestrijding AFAD zijn er in het kamp twee ziekenhuizen, zeven medische klinieken en genoeg klaslokalen voor tienduizend kinderen.
De AFAD-woordvoerder van AFAD zegt dat er in Turkije ongeveer 24 kampen voor de Syrische vluchtelingen zijn. Daarin verblijven 265.000 mensen. In maart gaat er nog een kamp open. Sinds de Syrische burgeroorlog in maart 2011 begon, zijn meer dan 200.000 Syriërs omgekomen. Miljoenen mensen zijn uit hun huis verdreven.
Op straat
De meerderheid van de 1,7 miljoen vluchtelingen in Turkije verblijven niet in kampen. Zij wonen soms op straat en in sloppenwijken, wat leidt tot spanningen met de plaatselijke bevolking. De autoriteiten brengen de Syriërs die op straat leven, zo veel mogelijk naar de kampen.
Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten liet maandag weten dat de Koerden nu 90 procent van Kobani in handen hebben. Alleen aan de rand van de stad zou nog worden gevochten.
De afgelopen maanden beheerste de terreurbeweging soms meer dan de helft van de stad, maar met behulp van de bombardementen door de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten drongen de Koerden de extremisten steeds verder uit de Noord-Syrische stad terug.