Ministers in de Australische regering zijn verrast, boos en teleurgesteld over het besluit van premier Tony Abbott om de Britse prins Philip tot ridder te benoemen.

Abbott heeft de ministers hierover niet geraadpleegd, aldus de Australische zender ABC. De betrokken ministers zeggen dat zij zich tegen de benoeming zouden hebben verzet als het hun was gevraagd.

De conservatieve Abbott maakte het vorig jaar weer mogelijk mensen met een ridderschap te belonen. De 93-jarige prins Philip wordt onderscheiden voor zijn verdiensten voor Australië in de meer dan vijftig jaar dat zijn vrouw, koningin Elizabeth, koningin van het Verenigd Koninkrijk en ook Australië is.

''Prins Philip is een groot dienaar van Australië. Hij is de schutspatroon van honderden organisaties in Australië en de inspiratiebron van de Duke of Edinburgh's Awards, waarmee misschien wel honderdduizenden Australiërs een cursus in leiderschap hebben kunnen volgen'', aldus Abbott.

De premier heeft voor zijn besluit alleen gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove en het hoofd van de instantie die de ridderordes toekent, geraadpleegd. Cosgrove vertegenwoordigt de koningin in Australië.

Video: Kritiek op benoeming prins Philip tot ridder