Alexis Tsipras, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Griekenland, begint maandag met de onderhandelingen over de vorming van de nieuwe regering.

Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Zijn partij, de links-radicale Syriza, heeft volgens de laatste tellingen 149 van de driehonderd zetels in de volksvertegenwoordiging behaald. Dat zijn er twee te weinig voor de absolute meerderheid.

Tsipras spreekt om 9.30 uur met Panos Kammenos van de partij Onafhankelijke Grieken. Dat is een rechtse partij die zich fel keert tegen illegale immigratie en het over veel sociale kwesties oneens is met Syriza.

Maar die partij wijst wel de bezuinigingen af die de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds het land heeft opgelegd. De rechtse partij heeft dertien zetels behaald.

Tsipras praat maandag ook met de leiders van de centrumpartij To Potami en van de communistische KKE. Mogelijk wil de Syriza-leider een minderheidsregering vormen met gedoogsteun van een of meer van die partijen.

Verschuiving

Als Tsipras slaagt in zijn opzet, is het de eerste keer sinds de val van de militaire dictatuur in 1974 dat er een Griekse regering komt zonder de conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische Pasok. Die twee partijen hebben de laatste vier decennia de Griekse politiek beheerst.

De 40-jarige Tsipras zou na succesvolle onderhandelingen de jongste Griekse premier in honderdvijftig jaar worden. 

Samaras

Als het Tsipras niet lukt om binnen drie dagen een regering te vormen, komt zittend premier Antonis Samaras aan de beurt. Zijn Nieuwe Democratie eindigde met naar schatting 76 zetels op de tweede plaats.

Als ook Samaras niet slaagt, komen de partijleiders met de president bijeen en proberen ze alsnog een coalitie te vormen. Levert dat overleg niets op, dan komen er nieuwe verkiezingen.

Video: Tsipras begint overleg over regering

Zie ook: Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden

En: Dit moet u weten over 'Grexit'