De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in gesprekken met Nigeriaanse presidentskandidaten aangedrongen op rustige en vreedzame verkiezingen in het land.

Dat meldt persbureau AP

Kerry deed de uitlatingen tijdens een uitzonderlijk bezoek aan de Nigeriaanse stad Lagos in aanloop naar de verkiezingen in febrauri. "Het is van groot belang dat deze verkiezingen vreedzaam, geloofwaardig, transparant en verantwoord zullen verlopen." Hij bracht de boodschap over in gesprekken met de twee belangrijkste presidentskandidaten. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de VS de verkiezingen in het land scherp in de gaten zullen houden. "Dit zijn de grootste democratische verkiezingen op het continent", en dus van groot belang volgens Kerry. Hij zei dat de VS bereid zijn om Nigeria te helpen bij een geweldloze en democratishe verkiezingen, mits de presidentskandidaten zelf afzien van het aanzetten tot geweld. 

Tijdens de bijeenkomst zei Kerry dat Nigeria ook meer zou moeten doen om te vechten tegen organisaties als Boko Haram en IS. Volgens Kerry zijn de VS nauw betrokken bij terrorismebestrijding in Nigeria, maar volgens hem verloopt de samenwerking tussen de twee landen nog niet altijd zoals het zou moeten. 

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen'