Het noordoosten van de Verenigde Staten bereidt zich voor op een zeer zware sneeuwstorm. Burgemeester Bill de Blasio van New York spreekt van "een van de grootste sneeuwstormen ooit".

De nationale weerdienst heeft een waarschuwing afgegeven voor de hele oostkust van de Verenigde Staten voor maandag en dinsdag.

Mensen wordt aangeraden thuis te blijven en niet naar hun werk te gaan. Burgemeester De Blasio heeft inwoners gewaarschuwd om zich voor te bereiden op zeker 90 centimeter sneeuw. Hij verwacht ernstige problemen vanwege de sneeuw, harde wind en slecht zicht.

"Mijn boodschap aan New Yorkers is dat zij zich moeten voorbereiden op iets ergers dan zij ooit hebben gezien", sprak de burgemeester zondag.

Video: De Blasio waarschuwt inwoners

Tot dinsdag

De storm steekt maandag in de loop van de dag op en woedt naar verwachting tot dinsdag. Boston krijgt naar verwachting een pak sneeuw van 45 tot zestig centimeter. In Philipdelphia valt naar schatting tussen de 35 en 45 centimeter.

Van Maine tot aan Connecticut, Pennsylvania en Maryland worden zware stormen verwacht. Ook meer landinwaarts zoals in de staat Indiana kan veel sneeuw vallen.

Verkeer en luchtvaart

Het slechte weer kan gevolgen hebben voor het verkeer en voor scholen. Het wegverkeer kan grote hinder ondervinden van de sneeuwval. Ook kan de elektriciteit uitvallen. 

De komende twee dagen zijn er al meer dan 3.000 vluchten gecanceld, meldt CNN. Dat worden er komende uren waarschijnlijk nog meer.

Het metrobedrijf in New York is van plan om met aangepaste rijtuigen te gaan rijden die voorzien zijn van een speciale installatie om de derde rail, die de metro van stroom voorziet, ijsvrij te houden.