Aanhangers van anti-islambeweging Pegida hebben zondagmiddag in Dresden gedemonstreerd, zoals aangekondigd. 

Het was de eerste demonstratie na het terugtreden van leider en oprichter Lutz Bachmann afgelopen woensdag. Hij kwam onder vuur te liggen door een Hitlerimitatie.

Volgens een lokale tv-zender waren er 17.000 Pegida-aanhangers op de been. De organisatie rekende op 25.000 mensen. Zoveel waren er bij de vorige demonstratie twee weken geleden, een record.

Tegelijkertijd waren er zondagmiddag drie tegendemonstraties in de Oost-Duitse stad met in totaal zo'n 5000 mensen. Een grote politiemacht hield beide partijen uit elkaar.

Bekijk beelden van de demonstratie:

Wilders

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders stuurde een steunbetuiging naar Pegida in Dresden. Die zou zijn voorgelezen door een man uit Utrecht die al vaker bij de manifestaties van Pegida heeft gesproken, 'Ed der Holländer'.

''Het is werkelijk fantastisch wat hier in Dresden gebeurt. Dresden laat zien hoe het moet. Heel Europa kijkt naar jullie. Jullie staan niet alleen. Jullie zijn deel van iets veel groters'', luidde een deel van de tekst.

Anti-Pegidaconcert

Normaal gesproken demonstreert Pegida op maandagavond. Vorige week ging de betoging niet door, omdat er met aanslagen was gedreigd. Komende maandag is er een anti-Pegidaconcert in Dresden. De organisatie van de Pegidamars zei dat zijn aanhangers daar ook naartoe moeten kunnen.

Pegida ontstond in oktober in Dresden. De Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland (Europa) keert zich tegen buitenlandse invloeden en buitenlanders in Duitsland, vooral islamitische.