De door Rusland gesteunde separatisten zouden verantwoordelijk zijn voor de raketaanval op de stad Marioepol, waarbij  zaterdag zeker dertig burgers werden gedood.

Dat stelt president Petro Poroshenko zondag volgens persbureau AP op basis van onderschepte telefoongesprekken tussen de rebellen.

De Oekraïense regering wil na de aanval van zaterdag de pro-Russische separatisten aanklagen voor misdaden tegen de menselijkheid. Dat moet gebeuren bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), liet de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zondag weten.

Verder zouden de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk internationaal als terroristische organisaties moeten worden beschouwd, aldus de Veiligheidsraad.

Barack Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama stelt dat Moskou medeschuldig is aan de aanval en waarschuwt dat de VS en Europa de druk op Rusland op gaan voeren.

Pro-Russische separatisten hebben overigens ontkend iets met de aanval te maken te hebben. Zij stellen dat de raketinslag een provocatie zou zijn van het Oekraïense leger.

Spoedzitting

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken houden donderdag een spoedzitting over de situatie in de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol, waar een offensief van de separatisten gaande is. Dat meldt EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zondag.

De raketten kwamen neer in een woonwijk en een markt in de stad die circa zeshonderd kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev ligt. Door de aanval zijn een aantal gebouwen in brand gevlogen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft onderzoekers gestuurd naar de plek om informatie te vergaren.

Dakloos

In delen van de stad is de stroom uitgevallen en het water afgesloten. Bewoners in het oosten van de stad worden geëvacueerd naar het westen. De Verenigde Naties deelt dekens en voedsel uit aan bewoners die dakloos zijn geworden. Maar ook talloze scholen en winkels liggen in puin door de aanval.

Marioepol ligt tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde Krimgebied. De internationale vrees is dat rebellen de stad om die reden willen innemen.

Achtergrond: Wapenstilstand in Oekraïne: eerst zien dan geloven

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne